Ben je als ondernemer of bestuurder veel tijd kwijt aan operationele zaken? Is de werkdruk steeds vaker te hoog waardoor je doelen minder snel of helemaal niet bereikt? Dan is het tijd om de jouw organisatiestructuur onder de loep te nemen. Bij organisatieverbetering van binnenuit is dit de eerste stap.
Samen onderzoeken we hoe de organisatiestructuur er in de ideale situatie uitziet en leggen we een basis voor de veranderagenda. Als externe specialist bied ik je hierbij een frisse blik en jarenlange ervaring met vraagstukken rond performance en groei.
Op deze pagina lees je welke stappen we doorlopen en hoe we tot het beste resultaat komen.
1. Organogram uitwerken
Wat is een goede organisatiestructuur? Natuurlijk is dit afhankelijk van het type organisatie dat je aanstuurt, de markt waarin je opereert en de doelen die je wilt bereiken. Die bepalen de rollen die je nodig hebt.
Als organisatiespecialist help ik je om de gewenste rollen in kaart te brengen. Hiervoor verdiep ik me eerst in jouw business en de bestaande organisatiestructuur. Ook spreek ik met jou en de belangrijkste functiehouders over de dagelijkse praktijk. Deze gesprekken geven inzicht in het reilen en zeilen binnen de organisatie. Wat gaat er goed en waar lopen medewerkers tegenaan? Wat zijn de risico’s en de uitdagingen waar jullie mee te maken hebben? Hoe gaat het met de financiële doelstellingen? Het komt allemaal aan bod.
Het voordeel van een onafhankelijke expert
Het voeren van gesprekken met medewerkers is belangrijk voor het totaalplaatje van de huidige performance en de verbetermogelijkheden. Bedrijfsblindheid kan het blikveld van de directie vernauwen. In gesprek met een onafhankelijke derde vertellen medewerkers meer en door mijn ervaring weet ik hoe ik tijdens interviews en werksessies zoveel mogelijk relevante informatie verzamel.
Draagvlak en vertrouwen
Door medewerkers bij het proces te betrekken voelen ze zich gehoord en gezien. Met hun bijdrage leveren ze input voor de veranderagenda en weten ze dat deze niet uitsluitend bepaald wordt door de visie van de ondernemer of bestuurder. Dit is belangrijk voor het vertrouwen in een verbetertraject en het draagvlak dat je nodig hebt om dit succesvol te doorlopen.
De informatie die ik verzamel tijdens gesprekken met jou en jouw medewerkers leg ik vast in praktische en toegankelijke werkdocumenten. Die vormen de basis voor het nieuwe organogram en de agenda voor verandermanagement.
2. Rollen beschrijven
Na het uitdenken van het organogram in de ideale situatie is het maken van de rolbeschrijvingen de volgende stap. In deze fase van het verbetertraject is het belangrijk om te focussen op de gewenste output per rol. Hiermee leg je de basis voor resultaatgerichte aansturing en eigenaarschap voor jouw medewerkers. Dit is ook belangrijk om als ondernemer of directeur je handen vrij te krijgen voor andere dan operationele zaken.
Lees ook mijn blog: Ondernemende medewerkers? Geef kwetsbaarheid ruimte
Met mijn hulp leer je om de logica van rolbeschrijvingen te begrijpen en om zelfstandig rolbeschrijvingen op te stellen.
3. Jouw eigen rolbeschrijving maken
Als leider van een organisatie ben je actief op diverse niveaus (strategisch, tactisch en operationeel) en richt jij je op verschillende aandachtsgebieden.
Deze leg je ook vast in een rolbeschrijving. Ik help je om deze beschrijving op te stellen. Ook dit document is vooral praktisch. Vaak past het op een A4
4. Besluitvorming vastleggen
Bij afspraken over de rollen horen ook afspraken over de besluitvorming. Deze komen per rol tot uiting in een besluitvormingsmatrix. Duidelijkheid over mandaten zorgt voor veiligheid en vertrouwen bij de medewerkers.
Maak jezelf overbodig in de operatie
Met de juiste organisatiestructuur doet iedereen wat hij of zij moet doen zonder dat jij hier direct bij betrokken bent. Hierdoor maak je jezelf overbodig als het om operationele zaken gaat en krijg je meer tijd en ruimte voor zaken waar je als ondernemer of bestuurder het liefst mee bezig bent. Het is verstandig om na te denken hoe je hier in de nieuwe situatie vorm aan geeft. Ook de vraag wie jij wilt zijn als leider is belangrijk. Tijdens mentorgesprekken help ik je om dit op een manier te doen die past bij de organisatie en bij jou.
Lees ook mijn blog: “Mijn bedrijf moet een geoliede machine worden.”
Meteen aan de slag?
Ben jij benieuwd met welke organisatiestructuur jij de prestaties van jouw organisatie verbetert? Geloof jij ook dat voor het bepalen van de juiste structuur de input van jouw medewerkers essentieel is? Kies dan voor organisatieverbetering van binnenuit. De eerste stap? Een afspraak maken voor een vrijblijvende kennismaking. Dan gaan we meteen aan de slag om kansen voor jouw eigen organisatie in kaart te brengen. Speciaal hiervoor ontwikkelde ik de Grow5-tool.
Neem contact met mij op voor meer informatie of om een datum te plannen.
Meer grip op jouw organisatie?
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse headline en ontvang gratis het e-book ‘5 tips voor meer grip op organisatie-performance’.