Groeipijn? Een effectief middel vind je met de juiste diagnose

Groeipijn? Een effectief middel vind je met de juiste diagnoseStel, je hebt al weken last van pijn in je hartstreek. Dan slik je niet zomaar wat medicijnen, in de hoop dat het goed komt. Je gaat langs bij een arts, voor een diagnose. De arts onderzoekt de oorzaak en vindt het juiste middel om je van je pijn af te helpen.

Hetzelfde geldt voor ondernemers met groeipijn. Schiet je gelijk in actie, dan schiet je met losse flodders. Wil je van je groeipijn af komen, dan moet je eerst een diagnose stellen. Pas op de plaats maken, om het juiste middel te vinden.

Snelle groeier? Laat je niet verleiden door snelle oplossingen

Ambitieuze ondernemers willen vaak ver en snel. De valkuil daarbij is een ondoordachte aanpak. Brandjes blussen, met snelle oplossingen. Een complex groeiprobleem los je daarmee niet op. Die brandjes smeulen na en veranderen in een groot vuur. Op den duur kampt je onderneming met fouten, misverstanden en ontevreden klanten. In het ergste geval ga je ten onder aan je eigen succes.

Duurzaam groeien als bedrijf, hoe doe je dat?

Veel stappen kan je direct zelf toepassen. Plan tijd in voor bezinning. Maak samen met je managementteam de balans op. Stel de juiste vragen. Waar sta je? Waar wil je heen? Hoe kom je daar? Vraag om je heen welke oorzaken mogelijk onder je groeipijn liggen. Betrek daarbij je medewerkers. Zij kennen de praktijk en weten hoe het beter kan.

Stel, je wilt uitbreiden met nieuwe locaties of nieuwe diensten. Wat heb je dan nodig? Concreet: meer vestigingen, meer personeel. Heb je ook gedacht aan een plan voor de rollen binnen je organisatie? Een sterke cultuur, die aansluit bij je doelen? Een route waarmee je dit nieuwe pad bewandelt, zonder dat de basis van je huidige bedrijf wegvalt?

Meer snelheid, minder slapeloze nachten

Een goed doordachte strategie zorgt voor meer snelheid op langere termijn. Met de juiste maatregelen voorzie je vermijdbare problemen. Je neemt je medewerkers mee in het proces, want ze begrijpen waarmee je bezigt bent. Dat brengt rust, ook bij jezelf. De grote missers heb je getackeld. En dat betekent minder slapeloze nachten.

Groeicanvas: hulp bij groeipijn

Wil je weten hoe je je kansen en ambities waarmaakt? Tijdens mijn interactieve Groeiworkshop bespreek je samen met andere ondernemers thema’s die je bij iedere groeistuip moet doordenken. Zoals je markt, je interne capaciteit en je ambities en knelpunten. Deze workshop biedt inzichten waarmee je direct aan de slag kunt. Nieuwsgierig? Meld je vandaag nog aan voor de Groeiworkshop

Meer grip op jouw organisatie?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse headline en ontvang gratis het e-book ‘5 tips voor meer grip op organisatie-performance’.