Als ondernemer is het cruciaal om te streven naar een ‘High Performance Organisatie’. Dit is één van de belangrijkste fundamenten voor het succes van je organisatie of onderneming. Maar aan welke kenmerken moet je bedrijf voldoen om een sterke organisatieperformance te bereiken? En bestaat er één succesformule die je kunt toepassen?

Een juiste balans

Als High Performance Organisatie, ben je flexibel en kun je moeiteloos meebewegen in een steeds sneller veranderende wereld. Onderzoek wijst uit dat de kern van een hoge organisatieperformance een juiste balans tussen de harde kant (structuur en processen) en zachte kant (houding en gedrag van mensen) is. Iets wat ik met mijn jarenlange ervaring als organisatiespecialist alleen maar kan beamen. Alles hangt immers met alles samen.

 

De vijf pijlers van High Performance Organisaties

In zijn boek De High Performance Organisatie vergelijkt Jan-Dirk den Breejen organisaties met een hoge organisatieperformance. Denk bijvoorbeeld aan IKEA, Zeeman en Wehkamp. Hieruit komen duidelijk vijf onderscheidende pijlers – ik noem deze zelf bouwstenen – naar voren die een High Performance Organisatie kenmerken:

  1. Een hoge kwaliteit van leiderschap
  2. Een open en actiegerichte bedrijfscultuur.
  3. Hoge kwaliteit van medewerkers.
  4. Een langetermijnfocus die gericht is op tevredenheid van belanghebbenden.
  5. Continue verbetering en vernieuwing van processen en producten.

Alle bouwstenen zijn van belang voor het creëren van een sterke organisatieperformance. Ook de dynamiek tussen de verschillende bouwstenen weegt mee. Toch blijkt steeds weer dat leiderschap de primaire bron van het succes van organisaties is. Hoe zit dat?

 

Don’t believe the hype

In de afgelopen twintig jaar heb ik veel organisaties geholpen met het verbeteren van hun performance. In die tijd heb ik diverse succesverhalen voorbij zien komen. Succesverhalen die worden weggezet als ‘dé succesformule’ en die uitgroeien tot een hype. Bijvoorbeeld zelfsturing, agile, scrum, lean, holocracy of matrixorganisaties. In iedere benadering zit een stukje van de waarheid. Maar zo’n formule zomaar klakkeloos overnemen zonder naar je eigen unieke situatie te kijken? Dat werkt averechts.

 

Persoonlijke zoektocht

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat succesvolle leiders deze populaire managementmethodes nuchter benaderen. Liever blijven zij zelf nadenken over wat in hun specifieke organisatie en markt nodig is. Een goede leider verliest daarbij de vijf bouwstenen nooit uit het oog. Dit is ook waarom ik mijn bedrijf headson heb genoemd. Klanten beschrijven mijn aanpak als hands-on, waarbij ik altijd rekening houd met hun specifieke situatie. De beste manier om de toekomst te ontwerpen is door dit samen met een mentor en met je medewerkers te doen. Zo combineer je de harde en de zachte kant van je organisatie voor het beste resultaat. De juiste oplossing voor succes en een sterke organisatieperformance? Dat is een persoonlijke zoektocht. Voor iedereen!

 

Meer grip op jouw organisatie?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse headline en ontvang gratis het e-book ‘5 tips voor meer grip op organisatie-performance’.