Vergroot de performance van jouw organisatie met sociale innovatie
Wie de performance van zijn of haar organisatie wil verbeteren, doet er verstandig aan om zich te verdiepen in sociale innovatie. Uit de meest recente Innovatie- en Concurrentiemonitor van de Erasmus Universiteit, de Rotterdam School of Management en Panteia/EIM blijkt namelijk dat sociale innovatie 77% van het innovatiesucces van bedrijven bepaalt. Slechts 23% van de betere producten wordt bepaald door technologische innovatie.
Sociale innovatie
Maar wat is nu eigenlijk sociale innovatie? In het rapport staat het zo:
“Sociale innovatie omvat het ontwikkelen van nieuwe managementvaardigheden (dynamisch managen), het hanteren van innovatieve organisatievormen (flexibel organiseren), het realiseren van hoogwaardige arbeidsrelaties (slimmer werken) en samenwerken met externe partijen (co-creatie), met als doel om het concurrentievermogen en de productiviteit te verhogen.”
Sociale innovatie heeft dus alles te maken met de manier waarop een onderneming wordt geleid en hoe medewerkers samenwerken, meedenken over en meewerken aan de missie en het resultaat ervan. Met medewerkers die gemotiveerd, betrokken en zelfredzaam zijn en actief meedenken over het verbeteren van de organisatie.
Onbenut potentieel
In een ander recent onderzoek gaf 50% van de respondenten aan het gevoel te hebben dat er niet volledig gebruik wordt gemaakt van hun potentieel. Een Gallup-studie toonde aan dat 80% van de medewerkers zich niet betrokken voelt. Stel dat dat in jouw organisatie ook het geval is? Hoe zou het zijn als jouw medewerkers hun, nu nog inactieve, potentieel gaan inzetten voor de onderneming? Elke procent extra inzet zou je direct voordeel opleveren, toch?
Potentieel boven tafel
Hoe zorg je ervoor dat dat potentieel boven tafel komt? Wat kun je doen, zodat jouw medewerkers actiever, meer betrokken, gemotiveerder, flexibeler en creatiever worden? Hoe kun je sociaal innoveren?
Geen trucje
Sociale innovatie is geen trucje dat je simpel toepast. Het is een instelling, een ontwikkeling, een proces. Het begint bij de manier van leidinggeven, bij de ruimte die je je medewerkers geeft in hun werk en hoe je met hun ideeën omgaat. Daar is openheid en vertrouwen voor nodig, het delegeren van verantwoordelijkheden, open communicatie. Maar ook: medewerkers die bevlogen zijn, die hun verantwoordelijkheid oppakken en zelfredzaam zijn.
Onze expertise
Wij bieden ondernemers en directeuren zoals jij begeleidingsprogramma’s en advies. Daarbij richten wij ons op versterking, motivatie, zelfredzaamheid en eigenaarschap van zowel individuele medewerkers als teams. Ook begeleiden wij jou en jouw leidinggevenden om deze ontwikkeling op de juiste manier te faciliteren. Zo helpen wij je om jouw organisatieperformance in topvorm te krijgen. Zodat er continuiteit is en je klaar bent voor de volgende groeisprong.
Meer grip op jouw organisatie?
Schrijf je in voor onze tweewekelijkse headline en ontvang gratis het e-book ‘5 tips voor meer grip op organisatie-performance’.