Bij headson spreek ik regelmatig ondernemers met een enorme groeiambitie, die soms lastige beslissingen moeten nemen en spannende ontwikkelingen doormaken. Zo ook Jan Willem den Dubbelden, van Aannemersbedrijf Den Dubbelden. In 1996, op zijn zesentwintigste, neemt Jan Willem het familiebedrijf als derde generatie over.

Jan Willem: “De cultuur van een familiebedrijf past me. Het is iets dat je voortzet. Het werk is ontzettend leuk, met een goeie club mensen die er al heel lang werkt. ”

Jong en ambitieus

Al op jonge leeftijd weet Jan Willem dat hij in het bedrijf van zijn vader wil werken. Hij neemt het bedrijf uiteindelijk in zijn eentje over, en heeft veel groeiambities. Dat verloopt voorspoedig, tot de crisis in 2008. “Toen werd duidelijk dat het een oud bedrijf was, dat nauwelijks flexibel genoeg was om de grote verschillen op te vangen die in de crisis zichtbaar werden.”

De grote groeiplannen moesten even in de ijskast, maar de laatste jaren is de ambitie weer helemaal terug. Dat is zeker te danken aan de crisis. “We hebben er enorm veel van geleerd.”

Valkuil

Een grote valkuil in mindere tijden is alles te willen doen voor iedereen. “Je wilt geen werk afslaan, zeker niet in zo’n periode. Maar dat werkt op de lange termijn juist averechts. In plaats daarvan hebben we er in de crisis voor durven kiezen om ons alleen te focussen op waar we echt goed in zijn.”

“Dat staat namelijk dicht bij je en dan kan je je ontwikkelen, waardoor je uiteindelijk weer de mogelijkheid hebt om te groeien.” Maar om die knoop door te hakken, heeft het familiebedrijf de juiste structuren nodig. Met behulp van headson gaat Jan Willem hiermee aan de slag. “Karola heeft iedereen in ons bedrijf geïnterviewd om de verschillende taken beter in beeld te krijgen. Daarna heeft ze een duidelijke rolverdeling in kaart gebracht. Dat liet ons inzien dat je niet alles kunt doen.” De kunst is om los te laten wat niet van jou is.

Meer lucht, minder werkdruk

Dat is zeker niet altijd even makkelijk. “In het begin was het wennen, voor iedereen”, geeft Jan Willem toe. “Bepaalde taken moesten worden losgelaten. Maar uiteindelijk heeft het ons meer lucht gegeven en is de werkdruk minder, waardoor mensen hun werk met meer plezier verrichten. Bovendien kunnen ze in dezelfde tijd nu meer werk aan, omdat ze echt doen waar ze goed in zijn.”

Ook voor Jan Willem is dat loslaten soms lastig. “Zelf heb ik de neiging om veel verschillende taken naar me toe te trekken. Op die momenten hield Karola me een spiegel voor: laat die taken nu eens los. Dat ik zoveel doe komt voort uit enthousiasme en betrokkenheid. Maar uiteindelijk zie ik ook hoe goed het werkt nu we zo haarscherp voor ons zien wat de rolverdeling is.”

Continuïteit

“De omzetgroei van afgelopen jaar was alleen mogelijk door die omslag die we gemaakt hebben met headson”, vertelt Jan Willem. Dankzij die groei en vernieuwde structuur is het bedrijf bovendien beter bestand tegen een eventuele volgende crisis. “Groei heeft te maken met continuïteit. Je wilt groeien, maar op een verantwoorde manier,” legt Jan Willem uit. Momenteel leest hij The Infinite Game van Simon Sinek. “Sinek omschrijft het bedrijfsleven treffend als een oneindig spel. Je hoeft niet volgende week of dit jaar te winnen, je moet in het spel blijven. Ons familiebedrijf is al heel lang in het spel, dus moeten we ons afvragen: wat kunnen we nu doen of waarin kunnen we nu investeren zodat we er over twintig jaar nog steeds zijn?”

Als bouwbedrijf gaat Den Dubbelden bovendien al zo lang mee door de manier waarop zij hun werk doen. Concreet betekent dat: zorgen dat de bedrijfsvoering van de opdrachtgever door kan gaan, terwijl de werkzaamheden worden uitgevoerd. “Wanneer we bijvoorbeeld een school renoveren, doen we ons werk terwijl de school nog in gebruik is. Van tevoren maken we een draaiboek en zorgen we dat alles veilig en werkbaar is. Het gaat bij ons dus niet alleen om die bouwkundige kunstjes – wij leveren meer dan alleen de technische ingreep. We zitten met de klant aan dezelfde kant van de tafel, we doen het samen.”

Teamwork makes the dream work

Ook binnen het bedrijf is samenwerken een belangrijke pijler. Dat is alleen al te zien aan de manier waarop Jan Willem sinds kort de vergaderingen leidt. “Het afgelopen jaar hebben we hier verandering in aangebracht. In plaats van een vol schema heb ik een blanco agenda neergelegd. Daar zijn ontzettend dynamische, vruchtbare vergaderingen uit voortgekomen. Iedereen geeft zijn input.”

Maar dat is alleen mogelijk als je jezelf kwetsbaar opstelt en open en eerlijk een probleemstelling durft neer te leggen bij je team. En dat is precies wat mogelijk is bij Den Dubbelden. Of het nu om mensen van de binnendienst gaat of de uitvoering van buiten: er is een hecht teamverband. Jan Willem: “Men heeft enorm veel voor elkaar over. Er wordt snel geschakeld. Als je dat hebt en je kunt dat vasthouden, dan is er ruimte voor groei. Dankzij Karola werken we efficiënter en is er meer structuur. Zo kunnen we grotere werken aan en kunnen we onze klanten nóg beter bedienen.”

Meer grip op jouw organisatie?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse headline en ontvang gratis het e-book ‘5 tips voor meer grip op organisatie-performance’.